Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

Vad är LCHF?

LCHF står för LowCarbHighFat. Alltså, lite kolhydrater och mycket fett. Det är alltså ett sätt, en modell för att komponera ihop sin kost, antingen det är för viktminskning eller för att nå bättre hälsa och välmående. Båda dessa går ju faktiskt hand i hand.

Ibland kan man även höra ord som Njutmetoden, Stenålderskost, Medelhavsdiet och Jägarkost, då man diskuterar LCHF.

LCHF innebär att man äter ungefär 5% kolhydrater, 75% fett och 20 % proteiner. (Dessa siffror kan variera något men ungefär den fördelningen)

Alltså, man äter inte mer proteiner än vad den "traditionella" kosten rekommenderar, vilket har diskuterats flitigt den senaste tiden. Stora diskussioner och framförallt missförstånd kring köttkonsumtionen har lett till att LCHF har målats ut som en miljöförstörande diet. Vad man egentligen gör, är att byta energin från kh till att låta/lära kroppen ta energin från fett, en mycket mer långvarig energi. Alltså, man låter samma mängd protein komma in men ändrar proportionerna på de övriga födoämnena.

Man kan ibland stöta på uttryck som fakir eller UFO.
Så här är det.
En del, väljer att "nolla" alla kolhydrater (*kh) och hör man någon som säger att de äter "fakir" så är det
detta det innebär. Inga kolhydrater. Bara fett och proteiner. kött, fisk, ägg, kyckling, smör, fett, olivolja. De utesluter således alla mejeriprodukter.

UFO är ett uttryck som betyder UnderFemgramOmdagen.

Detta skall inte förväxlas med 5%.
Det är en väldig skillnad att äta 5g kh än att dagens kost består till 5% av kh. Låt säga att du lyckas klämma i dig 5 kilo mat en dag, 5000 gram. Då har du fått i dig 250g kh.

Som ex. 1 dl grädde innehåller 3g kh/100g. Går man UFO, så har man 2 g kvar att äta på en hel dag efter att ha tagit en dl grädde.


Klicka på bilden för att komma till sidan.
Summa sidvisningar