Jag har en fantastiskt fin receptbok som heter A peice of cake av Leila Lindholm. I den finns galet goda skorpor, som såklart innehåller mjöl och socker.
Ville så gärna få äta lite skorpor nu och då och såg en dag att Åse på 56kilobloggen hade bakat choklad och saffransbiscottis.
Det var i princip samma recept förutom sötningsmedlet och madelmjölet, så jag testade och det funkar.
Jag är ju inte särskilt imponerad av sötningsmedel och den bismak som kan följa med, men det är nog en balansgång.
Jag har ännu bara testat att ta i sukrin och stevia som i receptet, men tänker testa med framförallt minskad mängd och även testa steviasockret jag gjort.
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 tsk kardemummakärnor
1dl sukrin och en knivsudd stevia (här tänker jag testa 2 msk steviasocker istället)
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel
5-6 dl mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
Gör så här:
Det här är saffransskorpor ;) därav färgen ;) |
Rör ner ett ägg i taget. Riv bittermandeln och hacka mandeln grovt och blanda med mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten och rör samman. Dela degen och forma den till två rullar och lägg ut på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter och ta sedan ut dem och sänk värmen till 125 grader. Skär dem försiktigt i lämpliga skorpbitar.
Jag brukar styra isär dem nu (se bilden). Så att de ligger, hur ska man säga, så att de inte har snittytan mot varandra. Jag styr en uppåt på plåten och gör så med varannan.
Ställ in plåten igen och grädda dem ca 10 minuter till.
De ska inte vara degiga inuti. Låt dem stå kvar i ugnen med luckan öppen lite eller så att de torkar till liksom.
Detta måste provas!! Jag längtar verkligen efter skorpor!
SvaraRadera