Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

torsdag 15 september 2011

Vad gör kolhydraterna i kroppen?

Det handlar helt enkelt om att det händer olika saker i kroppen beroende på vad man äter.

LCHF är en kost som går ut på att kroppen ska få sin huvudsakliga energi från en stor andel fett och mycket liten andel kolhydrater. 

Vanlig traditionell kost som rekommenderas sedan 30 år tillbaka, rekommenderar att man skall äta så lite fett som möjligt, och energin skall komma från en stor andel kolhydrater i form av spannmål, grönsaker, frukt och bröd.
I kroppen händer följande:
Kolhydrater i alla former, omvandlas i våra kroppar till glukos eller lättare och mer känt som, socker.

Då vi äter en måltid med kolhydrater höjer vi blodsockernivån. 
Då blodsockret stiger skickas en signal att sänka den nivån till det normala igen. Då utsöndras insulin. Insulin, är kroppens fettinlagrande hormon. 
Så alltså. 
Kolhydrater in --> blodsocker upp --> Insulin utsöndras --> fett lagras in

Ju mer insulin, desto mer energi kräver dina fettceller vilket gör dig hungrigare. Dessutom finns en till negativ följd av insulinet. Så länge insulinet råder, bromsar den all fettförbränning. Fettfärgränningshormonet Glukagon frigörs nämligen inte.

Dr.Andreas Eenfeldt har skrivit mycket bra förklaringar till detta i sin bok Matrevolutionen. Han beskriver det som att:
"Du går inte upp i vikt för att du äter för många kalorier. Sambandet finns där, men orsaken är den motsatta. Du äter för många kalorier för att du går upp i vikt."
Alltså, insulinet har fått fettcellerna att börja växa, och det som växer, behöver energi. Fettcellerna suger åt sig näring ur blodet, blodsockret, och lagrar in mera. I blodet sjunker nivån och man blir hungrig, för att fettcellerna växer. Du äter, för att du växer helt enkelt. Kanske inte som när du var liten och växte på längden, men du växer. 

Ofta sjunker också blodsockernivån en stund efter måltiden, under den normala nivån och man blir väldigt sugen och hungrig igen. Och äter mer. det blir en ond cirkel.Mycket kolhydratintag leder till stor fettinlagring. 

Man kan ta ett enkelt exempel:
Björnen, ett annat rovdjur, ligger i ide över vintern. Den ligger stilla men behöver stora mängder energi att ta av för att klara sig och ungarna.
Den lagrar på sig fett.
Den äter massor.
Den äter massor av blåbär.
Massor kilo blåbär, varje dag, och lägger på sig ett stort lager fett.
Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar