Majonnäs I
Ingredienser:
2 tsk vinäger el ättikssprit
Salt och vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
Gör så här:
Alla ingredienser skall vara rumstempererade annars skärs sig majonnäsen.
Häll vinäger, salt och peppar i en skål. Slå i äggulorna och senap och blanda ihop. Häll sedan oljan i en fin stråle ner i smeten under jämn omrörning.
Blir den för tjock, tillsätt en msk vatten och rör om. Om den skär sig, så ta en ny äggula i en skål bredvid och vispa ner smeten i omgångar i den nya skålen.
Majonnäs II
Ingredienser:
3 äggulor
0,5-1 msk dijonsenap
4 dl neutral rapsolja
Gör så här:
3 äggulor
0,5-1 msk dijonsenap
4 dl neutral rapsolja
Gör så här:
Vispa upp äggulorna med senapen med elvisp eller för hand och börja försiktigt droppa i matoljan. Vartefter det börjar tjockna kan droppandet övergå till stilande och sedan mot slutet kan man öka takten. För mig har det aldrig skurit sig när jag haft ägg och olja rumstempererat.
För att variera grunden lite kan man byta ut en halv dl rapsolja mot olivolja eller "nötig" rapsolja. Då får majonnäsen en annorlunda grundsmak.
För att variera grunden lite kan man byta ut en halv dl rapsolja mot olivolja eller "nötig" rapsolja. Då får majonnäsen en annorlunda grundsmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar