Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

onsdag 14 september 2011

Majonnäs

Majonnäs I

Ingredienser:
2 tsk vinäger el ättikssprit
Salt och vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja

Gör så här:
Alla ingredienser skall vara rumstempererade annars skärs sig majonnäsen.
Häll vinäger, salt och peppar i en skål. Slå i äggulorna och senap och blanda ihop. Häll sedan oljan i en fin stråle ner i smeten under jämn omrörning.
Blir den för tjock, tillsätt en msk vatten och rör om. Om den skär sig, så ta en ny äggula i en skål bredvid och vispa ner smeten i omgångar i den nya skålen.

Majonnäs II

Ingredienser:
3 äggulor
0,5-1 msk dijonsenap
4 dl neutral rapsolja

Gör så här:
Vispa upp äggulorna med senapen med elvisp eller för hand och börja försiktigt droppa i matoljan. Vartefter det börjar tjockna kan droppandet övergå till stilande och sedan mot slutet kan man öka takten. För mig har det aldrig skurit sig när jag haft ägg och olja rumstempererat.

För att variera grunden lite kan man byta ut en halv dl rapsolja mot olivolja eller "nötig" rapsolja. Då får majonnäsen en annorlunda grundsmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar