Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

fredag 16 september 2011

Frökex/Knäcke

Kanske lite mycket jobb men jag tycker det är helt klart värt den där lilla saltiga mackan efteråt. :P

(räcker till två plåtar bröd i lagom tjocklek)

Ingredienser:
3 dl linfrön
2,25 dl sesamfrön
1,5  dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor, rostade
6 dl vatten
Flingsalt
Ev riven parmesan
ev psylliumfrön
Ev kryddor (brödkryddor, oregano, kummin)

Gör så här
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".

Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper på en plåt. Försök få det så jämnt som möjligt. Man kan ta gladpack och en kavel och kavla ut. Ta bort plasten och strö över salt efter behag. Passa på att skära märken i degen som rutor, det blir lättare att dela dem sen då de är krispiga, som en perforering.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen  till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i bitar.

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

Ät med smör/Bregott och ost!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar