Sidor

Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

onsdag 27 februari 2013

Jakt i höst?

...ja vem vet.
Jag har i alla fall gjort mig redo för eventuella sammandrabbningar i de stora skogarna, äntligen.
har som velat göra detta länge, så länge jag kan minnas.
Det är inte förrän nu jag kommit på att man ska göra allt det man vill innan det faktiskt är för sent.

Så.
En jägarexamen blev det i höstas.
Och i födelsedagspresent fick jag en helt fantastiskt fin kniv. Eller...fick...man ska aldrig ta emot en kniv som gåva har jag lärt mig, av skrockfulla, fina personer. Betala en krona för den istället.

Saknar lite utrustning men nog ska jag lyckas göra jägare av mig till slut :)







Italien!

Jag är nyss hemkommen från en skidresa i Italienska Alperna. Närmare bestämt den lilla staden Livigno.
Redan på en av Milanos flygplatser började jag få lite panik och funderade över mitt val av resmål. Och varför tog jag inte med mig lite av mitt bröd och lite annat...?
Jo för att det skulle se riktigt idiotiskt ut att duka upp egen mat på hotellets frukostbuffé :)

Italien...
Pizza, pasta mig hit, bröd och baguetter, och pasta mig dit och pasta bakåt och pasta framåt och en liten panini under och över och snett bakifrån...

Italien...kolhydraternas Mecka! *skratt*

Men det gick vägen.
De har fantastiskt goda antipasti, ostar och kött som smakar........KÖTT! Goda varma soppor och nygrillade kycklingar.

Härliga ägg och fantastiskt gott bacon.

Och jag tror, att jag nästan skulle överleva hela veckan bara genom att titta på naturen...
...man är rätt nöjd att kunna kasta sig utför pist efter pist i 6-7 timmar varje dag i sex dagar. Konstant sol trots väderleksprognoser som lovade snö och mulna dagar.








Pepparkakor

Det finns en uppsjö olika recept på nätet på pepparkakor, egentligen bara att välja och vraka.

Jag valde att följa det som dyker upp oftast då man googlar, men använder numera Bakery+ som sötning. 
Jag är pepparkaksnjutare och älskar smaken av alla goda julkryddor, men tyvärr tycker jag att många av dessa recept inte ger "full" papparkakssmak, så det här kommer att experimenteras tills att det finns en nöjd Sondell här hemma. Många jular kanske går åt ;) 

Det är bra om man gör degen dagen innan man ska baka kakorna. 

Ingredienser: 
2dl mandelmjöl
100 gram smör
2 msk bakery+
2krm mald kryddnejlika
2 krm mald kardemumma
2 krm mald kanel
1 msk fiberhusk
0,75 dl kokosnötsmjöl
2 äggvitor

Gör så här: 
Smält smör och sötning och kryddor i en kastrull. 
Bakat ett kaninhål :) 
Rör i mandelmjölet och husken och låt detta stå och svälla en stund. 
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner det i kaksmeten. Jag tänker inte skriva att man ska göra det försiktigt, för det vet jag inte hur man gör!

Tillsätt kokosnötsmjölet och blanda ihop till en fast och fin deg. 
Rulla den till en pepparkaksdegsrulle och linda in i gladpack och förvara i kylen. 

Vid utbakningen använder jag mig av gladpack och kavlar degen mellan liksom. 
Tryck ut önskade former och grädda i 200 grader som vanliga pepparkakor. 



Morotssoppa med räk/kräftost

Den här soppan har blivit en liten favorit här hemma. Snabb och lätt att göra. Få ingredienser, om man vill. Och för en morotssoppehatare och en person som inte under några omständigheter tycker om varma skaldjur så står den sig väldigt bra ;)

Ingredienser: 
ca 500-700 gram morötter, finrivna på finaste finaste delen på rivjärnet.
1 FondDuChef fisk
1 liter vatten
1 ask räkost alt kräftost
dill och andra kryddor, jag kör ju hårt med min Cayenne.
1 påse skalade räkor

Andra tillägg:
Lax i bitar
Crèmefraiche
Grädde
Rotfrukter

Gör så här: 
Koka vatten och morötter tillsammans med buljongen i ca 20 minuter.
Rör gärna om eftersom morötterna gärna vill flocka ihop sig.
Tillsätt mjukosten och rör ut den i soppan. Låt sjuda ihop en stund.
Nu kan man tillsätta en påse skalade räkor i soppan och servera. Men jag brukar bara ta de räkor jag vill ha till en portion och lägg i min sopptallrik, eftersom skaldjur lätt blir sega och otäcka om de hålls varma länge.

Tillsätt gärna lax i bitar eller andra saker för att göra soppan matigare.
Supergod med ett gott bröd att doppa i.




Semlor

Ja jag säger som förr.
Jag tycker verkligen inte om semlor. Har aldrig gjort och det verkar gå trögt även för framtiden.
Men hur som helst.
De går att göra "lika äckliga" som vanliga, fast utan vetemjöl och socker ;)
Jag tror att ursprungligt recept kommer från Mariannes LCHF, men med olika modifikationer. Det finns snarlika recept spridda över internet men såhär gjorde jag.

Ingredienser:
4 ägg
1 msk Bakery+
50 gram smält smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl (av god kvalitet)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Mandelmassan:
Här höftade jag en nypa Bakery+ och lite mandelmjöl och en skvätt grädde som jag blandade ihop till en gegga.

Gör så här: 
Vispa ägg och sötning pösigt. Tillsätt grädde och smöret och vispa samman. Blanda ihop alla de torra ingredienserna och tillsätt i smeten.
Låt stå en stund, ungefär 5-10 minuter för att svälla.
Forma till lagom stora bullar. Jag fick ungefär 7 små eller 4 större.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter.




söndag 9 december 2012

Nu fick det då vara nog!

Jag handlar mat, som körs hem från affären, packas in i frysen och ser inte dagsljus förrän det är dags för rensning och maten hamnar i soptunnan.
Det är ett himla korkat beteende och ska jag ändå slänga skiten kan jag ju ge blanka f*n i att handla hem den?!

Så, jag har bestämt att jag ska äta upp allt i min frys...vänta...mina frysar. 
Det kommer ta tid för jag fyller på något vis på den fast jag inte ska. Men det skyller jag lite på butiken som kommer med ett erbjudande som man "inte kan motstå". 
"Men, fläskfilén är ju så billig, det skadar inte att ha några på lut."
"Men å den här laxen kan vara gott att finna vad bra den är så billig...jag tar ett par paket."

Hoppas innerligt att jag inte är ensam om åkomman. *skratt*

I vilket fall som helst. 
Jag har varit riktigt duktig på sista tiden. Slitit fram mat och tinat, vilket medför att jag måste laga i ordning och äta den. Annars skyller jag på att inget är tinat. 

Nu stötte jag på ett annat problem. 
Att man inte kan tina bara en liten bit. 
Och är man ensam så kanske man inte vill äta en fläskfilégryta i en vecka. Då är fläskfilé äckelpäck sedan. 
(Jag hatar infrysna matlådor som jag inte vet vad det är så jag vill helst inte göra jättekok) 

Ja nog med tjat...
Jag tyckte det blev jobbigt att tina en HEL oxfilé. Det känns dumt att om ett par dagar vara less på oxfilé. 

Så, vad gör man. 
Man tar bågfilen och sågar sig önskat antal bitar och fixar en lämplig "räcka-en-dag-middag". 

Oxfilé, lätt blodig på en varm grönsaksbädd
av paprika, lök, svamp och zucchini. Gratinerad
zucchini och tomat med anis och fänkål samt toppat
med Västerbottensost. Stora champinjoner fyllda
med vitlökssmör. Hemgjord Tsatsiki och en
grekisk sallad. 






Ingen ursäkt längre...

Nä, det finns ingen ursäkt längre att inte julbaka.
Jag köpte Mariannes bok och lite av sötningsmedlet Bakery+  så att jag skulle kunna göra lite julfika.


Boken var väldigt fin och jag hoppas det kommer flera. Nu är jag ju ingen fikatok så jag klarar mig utan ändå. Men det kan vara kul att kunna bjuda någon gång och själv också delta i fikat.

Resultatet blev ok.
Jag känner av bismak på alla sötningsmedel så även detta. Men ytterst lite måste jag säga.

Testat mjuk pepparkaka och Kärleksmums samt litet annat från egna recept.



Kanel och kardemummakaka

Jag testade även baka pepparkakor i år och efter att ha testat några recept på "pepparkakskakor" måste jag säga att det är svårt att få tillräckligt med smak av kryddorna. Det har en tendens att bli lite lamt. Men, problem är ju till för att lösas. Nästa gång ska jag minsann få ordentligt med smak på dem. 




Summa sidvisningar